Automoto

 

In deze staat gekocht
In deze staat gekocht

Op een mooie zaterdagmorgen in juni zijn we naar Bockhorn (DL) geweest. Daar wordt ieder jaar een zeer grote markt georganiseerd waar je van alles kunt vinden voor de oldtimers op het gebied van motoren, auto’s etc. Er wordt ook altijd een grote show bij gehouden. Echt een markt waar je de hele dag rond kunt lopen.

Deze bewuste zaterdag kwamen we een motorfietsje tegen zoals op bovenstaande foto is te zien. Er stond geen merk of type op. De verkoper wist ook niet het bouwjaar, maar het moest in iedergeval iets van de twintiger jaren zijn. Pa was wel geïnterresseerd en na enige handen- en voetenwerk, want de verkoper verstond geen Duits en  maar beetje Engels, was pa de trotse eigenaar van de motorfiets en  mocht ik de motorfiets naar de auto schuiven…

Op de foto lijkt de motorfiets nog wat, maar tijdens de restauratie viel het ene gat na de andere in de tank, was de bagagedrager aan enig buiswerk toe en moesten de spatborden ook flink gelast worden. Tijdens het demonteren vond pa een plaatje op het balhoofd en na enig poetswerk kwam hij erachter dat het zich om een Automoto, type BH, handelde. Na enig speurwerk in de boeken kwamen we erachter dat deze motorfiets van 1920 was.

De hele restauratie heeft twee jaar in beslag genomen. Maar sindsdien heeft de Automoto pa over de jaren heen maar twee keer in de steek gelaten. De eerste keer was omdat de pistonpen van de zuiger was gebroken en de tweede keer omdat er in de magneet een boutje was losgelopen. Het eerste probleem heeft een zeer goede kennis voor hem opgelost en het tweede probleem kon hij zelf verhelpen.

Hieronder ziet u foto’s van de restauratieperiode.