
Na de val van de Berlijnse muur op 9 november 1989 werd de handel tussen de voormalige DDR en het westen veel gemakkelijker. Daarom vond je op de oldtimermarkten veel Oostduitse motoren en op één van die markten zag pa drie motoren op een aanhanger staan. Toendertijd kon je die nog voor een prikje kopen, waardoor pa voor relatief weinig geld drie motorfietsjes rijker was waaronder deze DKW-IFA.
De RT125 heeft af en toe probleempjes gegeven met het electrisch systeem. Draadjes vervangen die hevig gecorrodeerd waren, loste de probleempjes op.
In 2013 ben ik met een tweede restauratie begonnen van de DKW-IFA. De eerste restauratie had mijn vader gedaan in 1990/91 en sindsdien was er nauwelijks iets aan gedaan. De verf onderaan het frame waar het motorblok invalt, was helemaal verdwenen, de spatborden toonden pukkeltjes en de tank was beschadigd. Kortom de gebruikssporen waren duidelijk te zien.
In de kerstvakantie van 2013 heb ik hem helemaal uitelkaar gehaald en de diverse delen naar de spuiter gebracht. Het motorblok liep als een naaimachine, dus daar hoefde niets aan gebeuren. Het heeft bijna een jaar geduurd voordat de spuiter de onderdelen klaar had, maar het was het wachten waard! Met behulp van familie heb ik de DKW-IFA weer in elkaar gezet en het elektrisch systeem weer aangesloten. Al gauw kwamen mijn vader en ik erachter dat de DKW-IFA wel en geen stroom had toen we probeerden om hem te starten. Als we hem konden starten, want op een gegeven moment wilde de sleutel niet meer draaien en hebben we het walsje in het contactkastje moeten vervangen.
Daarna maar eens naar de accu kijken, want die was zeker al 45 jaar oud. Het was een oude NiCa-accu die in de loop der jaren af en toe was bijgevuld met Kalilauge. De accu gaf wel steeds meer uitslag en dat bleek uiteindelijk ook de oorzaak van de elektrische problemen te zijn. De draden waren helemaal gecorrideerd tot aan het achterlicht toe! Dus de oplossing lag in het vervangen van de kabelboom voor het elektrisch systeem én een nieuwe, moderne accu. Het vervangen van de kabelboom en het opnieuw aansluiten van het electrisch systeem heeft wel even wat moeite gekost, maar uiteindelijk heb ik het wel voor elkaar gekregen met behulp van wat ouderwets meetwerk en het elektrisch schema.
De DKW-IFA gaf tijdens de eerste testrit het gevoel of hij naar één kant trok, dus de fijne afstemming moest nog gebeuren. Inmiddels is dat gebeurd en loopt de DKW-IFA als vanouds.
Voor foto’s zie hieronder:
Geschiedenis van DKW
In 1916 startte de Deen Jørgen Skafte Rasmussen (1878-1964) in Duitsland een fabriek voor stoommachines. Een van zijn projecten was het bouwen van een door stoom aangedreven auto, de Dampf Kraft Wagen. Toen dat project mislukte, bouwde hij een tweetakt motor, Des Knaben Wunsch. Toen hij deze motor in een iets aangepaste vorm in een motorfiets bouwde, was Das Kleine Wunder geboren.
In 1918 trad tweetaktspecialist Hugo Ruppe bij Rasmussen in dienst. Zijn eerste (18 cc) motortjes werden in rollend kinderspeelgoed gebouwd en de naam werd Des Knaben Wunsch.
In 1921 werden de eerste echte motorfietsen gebouwd, in 1922 de 142 cc Lomos- en 122 cc Golem-scooters en in 1928 was DKW de grootste motorfietsenfabriek ter wereld, die overigens uitsluitend tweetaktmotoren bouwde (maar dan wel meer dan 100.000 per jaar).
In 1928 gebruikte DKW deze naam, toen eigenaar Rasmussen een proces verloor van DeKaWe (Deutsche Kabel Werke) over het gebruik van de naam. Toen DeKaWe geïnteresseerd raakte in de levering van banden aan DKW kwam er een schikking, waardoor DKW haar naam kon behouden. Intussen werden in Groot-Brittannië DKW-motorfietsen als DGW verkocht.
IFA: Volkseigener Betrieb Motorradwerk, Zschopau (1945 1960).
De IFA (Industrievereinigung Fahrzeugbau) was de overkoepelende organisatie van de Oost-Duitse motor- en auto-industrie. In de motorwereld was IFA bekend van de IFA-DKW, die na een rechtszaak van de West-Duitse Auto-Union, waar ook DKW onder viel, nog slechts IFA heette.
De DKW-IFA is slechts twee jaar in productie geweest. Vanaf 1956 werd de merknaam MZ. In de IFA-periode werden modellen van 123- tot 346 cc gemaakt. Deze laatste had een tweecilinder tweetakt boxermotor en cardanaandrijving.
In 1957 kwam DKW samen met Victoria en Express in de “Zweirad Union ”. In 1966 werd de Zweirad Union AG door Fichtel & Sachs overgenomen, evenals Hercules in Neurenberg. Hoewel het gebruik van de merknaam DKW in 1970 eindigde, werden ook na deze tijd sommige Hercules-modellen in Engeland als DKW verkocht.