Ibbenbüren

uitnodigingsmall
Uitnodiging Ibbenbüren 2010

Vanaf 1998 heb ik meegedaan aan het Internationale Motorrad Treffen in Ibbenbüren. Mijn vader en (wijlen) moeder deden al enige jaren mee. Dit evenement vind elk jaar met Pinksteren plaats. Meestal gingen wij een week van te voren heen om zo optimaal te genieten van het weerzien met vrienden en kennissen en hun motoren. Elk jaar was er wel wat nieuws te zien.

Het evenement is in de loop der jaren wel enigszins aangepast, maar de grote lijnen zijn hetzelfde gebleven. De officiële aankomstdag is vrijdag op de Sportplatz die als tijdelijke camping dienst doet. Vanaf 12.00 uur kun je de inschrijving afhalen in de grote feesttent en vindt vanaf 16.00 uur de TÜV keuring van de motoren plaats. ’s Avonds zijn er Benzingespreche en wordt er vaak een film van het voorgaande jaar getoond.

Zaterdagmorgen wordt er meestal gestart vanaf 11.00 uur. Voorafgaand vindt een Landesbegrüssung plaats en worden de vlaggen gehesen van de deelnemende landen onder begeleiding van de nationale hymne. Sinds een aantal jaren mag er een klasse meedoen zonder Klassewertung. Daar kun je aan deelnemen met een groep of familieleden als je alleen voor de rit gaat en niet voor de prijzen. Deze klasse mag als eerste weg. Daarna wordt elke minuut gestart en je tijd genoteerd. De zaterdagrit is meestal niet langer als 40 km en is er tevens een koffiepauze voordat in het centrum van Ibbenbüren de middagpauze wordt gehouden. Bij aankomst bij de middagpauze worden de motoren vaak voorgesteld aan het publiek die in grote getallen aanwezig is. Na genoten te hebben van soep en brood kun je terugrijden naar de camping.

Zaterdagmiddag is vaak een door publiek druk bezochte middag. Vele mensen lopen langs de tenten, caravans en campers om de uitgestalde motoren te zien, een praatje met de eigenaren te maken en foto’s te nemen. Tevens vindt ’s middags in het stadion de Gleichmachigkeitslauf plaats. Deelnemers moeten dan een aantal rondjes met constante snelheid rijden.

’s Avonds is het vaak een gezellige boel op de camping. Deelnemers zoeken elkaar op onder het genot van een hapje en drankje.

Zondagmorgen wordt er vanaf 10.00 uur gestart voor een rit van ongeveer 100 tot 120 km. De tijdsrit begint gelijk bij de start, dus het is zaak om op tijd te starten. De individuele starttijd vind je op je inschrijving of hangt in de grote tent. Er is geen koffiepauze ’s morgens, maar na de tijdsritzone kun je je eigen tempo bepalen. De middagpauze vindt elk jaar in een interressante dorp, stad of andere plek plaats. Zo zijn we o.a. al op het vliegveld van Münster geweest, Gartenschau Gronau en de Stad Bentheim.

Er is een verplichte middagspauze van 90 minuten. Je wordt geacht zelf je vertrektijd in de gaten te houden. Als je aankomt krijg je namelijk een tijdstip op je ritkaart. Vanuit de middagspauze wordt er gereden naar het Motorradmuseum in Ibbenbüren. In de tussentijd vindt er nog een tijdsrit van een aantal kilometer plaats. Bij aankomst bij het museum kun je koffie en koek kopen en het museum bezoeken, zodat het publiek in tussen tijd heeft om de motoren te bewonderen. Daarna is het nog een klein stukje naar het stadion waar je de startkaart en je hesje inlevert.

’s Avonds is er een uitgebreide maaltijd in de feesttent voordat de prijsuitreiking plaatsvindt. Het is vaak een gezellige boel en er worden veel deelnemers geëerd om allerlei redenen. Om een indruk te krijgen van het evenement kun je hieronder een compilatie van foto’s door de jaren heen zien.

WordPress Image Gallery Plugin

De plaatselijke krant besteedt veel aandacht aan het Internationale Motorrad Treffen in Ibbenbüren. Het artikel is van 11 mei 2016 en de foto is genomen tijdens de start in 2014.

Krantenartikel11mei2016 Krantenartikel11mei2016a