Moto Rêve type I

Restaureren

De Moto Rêve zoals hij gekocht is

De Moto Rêve op de foto is er een van het bouwjaar 1914. Het restaureren van deze motor heeft enkele jaren in beslag genomen, omdat de motor bij aanschaf compleet leek te zijn. In een later stadium bleken sommige onderdelen wel aanwezig te zijn, maar niet bij deze motor te horen. En dit was een groot probleem, want wie wist er iets te vertellen van een Moto Rêve. Bij ons in de buurt in ieder geval niet. Dus heb ik mijn geluk op het internet gezocht. Na plaatsing van een oproep op de Zwitserse motorclub FAM website, kreeg ik spoedig een antwoord van een Duitser die ook in het bezit was van een Moto Rêve. Hij kon de benodigde onderdelen, zoals de schakelpook en de kickstartertandwiel, namaken. In ruil wou hij graag de versnellingsbak lenen om die ook na te maken. Maar ja, om even 600 km Duitsland in te rijden, of omgekeerd… De oplossing werd gevonden door elkaar te ontmoeten bij het jaarlijkse evenement in Ibbenbüren. Zo leer je elkaar ook kennen. En deze kennismaking heeft zijn vruchten afgeworpen.

de multifunctionele hendel voor gas, schakelen en remmen

Dezelfde Duitser heeft ook de multifunctionele hendel voor gas, schakelen en remmen op het stuur nagemaakt, maar deze bleek niet praktisch. Dus is hij vervangen door losse hendels.
Een ander leuk detail is de wurgrem. De poelie voor de blokrem in het achterwiel is aangepast en de zuigers zijn vervangen door Honda zuigers waarbij de pistonpennen ook zijn aangepast.

Het restaureren van de diverse onderdelen was op zich niet zo’n punt. Natuurlijk kostte het veel tijd, maar het zoeken naar missende onderdelen en het oplossen van knelpunten heeft veel meer tijd in beslag genomen. De Moto Rêve heeft even gelopen, maar heeft er op onverklaarbare wijze mee opgehouden. Ook gooide hij rijkelijk met olie, dus moesten er nog wat probleempjes worden opgelost. Mijn vader hoopte de motorfiets ter keuring aan te kunnen bieden om in Ibbenbüren 2005 ( 25-jarig bestaan! van het evenement) mee te kunnen rijden. Helaas is dit niet gelukt en is de Moto Rêve verkocht.

Moto-Rêve

De fabriek in Geneva was opgericht door ene meneer David die zijn eerste motor bouwde in 1906. Doordat de distributie een succes was, werd het Model A- een 50mm x 70mm V-twin die hoog in het frame was geplaatst- een groot succes. Moto-Rêve was zijn tijd in 1909 ver vooruit door de productie van een in-line verticale twin. Dit is te zien aan de kwaliteit van hun werk zoals de fraaie ronde afwerking van de deksels van het motorhuis.
Moto-Rêve, wat we zouden kunnen vertalen met Droom Machine, zette algauw een efficiënt netwerk van dealers op die motoren en onderdelen in heel Europa, Australië en Nieuw-Zeeland verkochten. In Engeland werden de motoren als MR of Alp motoren verkocht. De Alp Engineering Works in Alperton in Wembley, west-London distribueerde deze motoren.

In 1912 werd door Moto Rêve nog steeds gebruik gemaakt van een door de motor direct aangedreven riem, en een spanrol die tegen de riem werd aangedrukt. In 1913 werd de eerste tweeversnellingsbak, waarbij de versnellingen tegenover elkaar stonden, gebruikt. Deze motoren werden nog steeds door een riem aangedreven. Een jaar later werden de eerste modellen met volledige kettingaandrijving geproduceerd.

In 1913 werd ook voor het eerst de attractieve, met uitsparing voor het kijkglaasje, uitgevoerde tank en ingebouwd olietankje aan de voorkant gebruikt. Voorheen werd een tank met vlakke zijden gebruikt.
De schakelhendel inclusief rem en gasbediening, wordt bediend met de rechter duim en de decompressuurhendel bevindt zich aan de linkerkant van het stuur.
De achterste cilinder van een V-twin kan warm worden, waardoor het verrijken van de smering onoverkomelijk lijkt.

Ook over magneten is nagedacht. Magneten verzorgen de vonk door middel van de kracht van de motor. Een magneet voor een V-twin heeft echter aanpassingen nodig. Een eigenschap van een magneet is dat hij regelmatig werkt; een of twee keer per omwenteling. Dus een magneet werkt het eenvoudigst bij een ééncilinder motor of bij een symmetrische twin. Dit houdt in dat een magneet die op halve motorsnelheid werkt, elke 180 graden of 360 graden van de omwenteling van de krukas een vonk afgeeft. Maar bij twee cilinders die 50 graden ten opzichte van elkaar staan, heb je een magneet nodig die bij een omwenteling van 310 en 410 graden van de krukas vonkt. Daarom heeft de Moto-Rêve  een 180 graden magneet en een stel excentrische tandwielen.
Om dit te verduidelijken legt u een diep bord op tafel met hierboven op een schoteltje. Het schoteltje ligt met zijn rand gelijk aan de rand van het grotere bord. Dus het schoteltje ligt niet in het midden. Stel u nu eens voor dat dit tandwielen zijn en dat de kleinere zo bevestigd is, dat als de grotere in het rond draait, de kleinere, met tanden langs de rand, met de grotere mee hobbelt. Probeer een even groot tandwiel als de kleinste, in elkaar te laten grijpen en dit tandwiel zal uit balans raken. Maar als de tweede kleine tandwiel in dezelfde lijn wordt vastgezet als de eerste, zult u zien dat de twee kleinere tandwielen elkaar volgen. Hierdoor is de snelheid van de tandwielen veranderlijk en daardoor ook de snelheid van het aangedreven tandwiel en de magneet die ermee verbonden is. Snel tot aan de vonk bij 410 graden en langzaam tot aan de vonk bij 310 graden, totdat de zuiger greep krijgt.

In 1913 vond men het blijkbaar een goed idee om alles door en door te harden, waardoor de koppelingen en assen totaal niet buigzaam zijn. Ze zien er goed uit, maar ze zijn erg broos. De versnellingsbak heeft twee standen en is gegoten van brons. Binnenin zitten naaldlagers om het schakelen soepel te laten verlopen.
De zuigers zijn van gegoten ijzer en kunnen vervangen worden door BSA C10 zuigers. Het is dan wel verstandig om de holle pistonpen te vervangen door een massieve pen om het gewicht te compenseren. Hierdoor ratelt de motor ook minder.