NSU Quick

nsu quick_kNSU Quick, de eerste motor die van de restauratieband kwam rollen. Een Duitse motor uit 1936 die met veel liefde en geduld uit elkaar is gehaald en vervolgens na restauratie en een keuring van het RDW, als een volwaardig motor over de weg rijdt. De NSU Quick moet al fietsend (op de stander) worden aangetrapt.

Type Quick
Bouwjaar 1936
Cilinderinhoud 98 cc
Versnelling 2
Vering
Aandrijving Ketting
Rem Torpedo
Topsnelheid 57 km/uur
Verlichting Elektrisch
Restauratiejaar 1990
Restaurateur B.H. Westerhof

quick2

Een stukje geschiedenis

Het merk NSU kent een lange geschiedenis, die teruggaat tot 1873. In dat jaar richten twee Duitse ondernemers in Riedlingen aan de Donau een fabriek voor breimachines op. In 1880 vertrekt een van de twee, Christian Schmidt, naar Neckarsulm, waar hij zijn eigen fabriek begint. Enkele jaren later start hij met de productie van fietsen, een activiteit die in Neckarsulm al snel tot grote bloei komt. De merknaam NSU wordt gevormd door drie letters uit de plaatsnaam. De activiteiten worden al vrij snel uitgebreid met de productie van motorfietsen. Al in 1903 worden er in Neckarsulm motorfietsen in serie geproduceerd, waarmee de eerste motorfietsenfabriek een feit is.

Vanaf 1903 werden de motorfietsen voorzien van echte NSU-motoren. In 1904 waren er zelfs 6 verschillende types. De bescheiden koelribben voldeden om de langzaam draaiende krachteloze motoren van hun warmte te ontdoen. Vanaf 1906 gaat men ook NSU-auto’s bouwen.

Quickmotor_k

Begin 30-er jaren was NSU zich aan het reorganiseren. De automobielfabrikage werden aan FIAT overgedaan. Daarentegen nam NSU de Deutschen Industrie-Werke uit Berlin-Spandau over. En daarmee veranderde de naam (tijdelijk) in „NSU-D-Rad Vereinigte Fahrzeugwerke AG”. Voor NSU was vooral de naam en het uitgebreide verkoopnetwerk van belang. Van de techniek en expertise werd weinig tot geen gebruik meer gemaakt.

Na de Economische crisis concentreert men zich op de productie en  de verkoop van motorfietsen en gewone fietsen. Vanaf 1936 tot 1942 volgen modellen als de NSU-Quick, NSU-Pony en de OSL. De tweede wereldoorlog gaat ook niet voorbij aan de poorten van de Neckarsulmer fabriek: 1942 werd een all-terrain kettingaangedreven voertuig ontwikkeld.

Tegelijkertijd werd er een nieuwe hoofdconstrukteur aangesteld. Hij kwam uit Engeland en het was dan ook niet verwonderlijk dat de nieuwe fabrieksracers waren uitgerust met voorverning, Sturmey-Archer-versnelling, Royal-Enfield-wielnaven en Amal-TT-Vergaser.

In mei 1938 werd de „NSU-D-Rad Vereinigte Fahrzeugwerke AG” weer in „NSU Werke Aktiengeschelflschaft Neckarsulm” omgedoopt. De naam NSU op de brandstoftanks werd weer zonder “D” geschreven.

De productie van motorfietsen duurt voort tot 1965 met bekende typenamen als Fox, Quick, Max en lux. Successen in de motorsport, waaronder de wereldtitel voor H.P. Müller met een NSU Sportmax in 1955, dragen bij tot de populariteit van het merk. Succesvolle personenauto’s van NSU zijn in de jaren zestig de Prinz en de TT. De futuristische NSU Ro 80 met Wankel-motor is de laatste auto die de merknaam NSU draagt. In 1969 fuseert NSU met Audi. De naam van het concern Audi NSU Auto Union AG wordt in 1985 gewijzigd in Audi AG.